Groep 490

Welkom bij Amnesty Den Haag

Movies that Matter on tour: The Poetess

FILMHUIS DEN HAAG | ZONDAG 9 DECEMBER 2018 | 14.00 UUR | TICKETS

 

ThePoetess 01

 

DOCUMENTAIRE - De 43-jarige Hissa Hilal uit Saudi-Arabië verwerft internationale roem wanneer ze als een van de weinige vrouwen meedoet aan een talentenjacht op televisie voor Arabische dichters. Haar poëzie is controversieel: ze bekritiseert extremistische fatwa’s en neemt het op voor vrouwenrechten.

 

Million’s Poet is een televisieprogramma dat vanuit Abu Dhabi wordt uitgezonden en in de Arabische wereld zeer populair is. Het draait hier niet om de zang- of danskunsten van de deelnemers, zoals bij veel westerse programma’s, maar om de dichtkunst. Het zijn vooral mannen die meedoen aan de wedstrijd. Wanneer Hissa het programma voor het eerst op televisie ziet, valt het haar tegen dat er zo weinig noemenswaardige vrouwelijke deelnemers zijn en ze meldt zich aan. Tot haar vreugde wordt ze uitgenodigd om mee te doen en al snel verwerft ze internationale bekendheid met haar kritische gedichten over extremisme en ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

 

De documentaire schetst aan de hand van gesprekken met Hissa en televisiefragmenten van de show een beeld van de Saudische samenleving; hoe het openbare leven voor vrouwen door de jaren heen drastisch veranderde door de toenemende striktheid en steeds extremere religieuze regelgeving.

 

 

Nagesprek met een speciale  Q&A gast.

Stefanie Brockhaus en Andreas Wolff, Duitsland 2017, 90 min., English subtitles

 

ENGLISH:  

Hissa Hilal, a 43-year-old woman from Saudi Arabia, achieved international fame when she was one of the few women to compete in a televised talent search for Arabic poets. Her poetry is controversial: she criticizes extremist fatwas and is an advocate of women’s rights.

 

ThePoetess 03

  

 


 

Reserveer kaarten via: www.filmhuisdenhaag.nl

 

FHDH logo 200

 

 

Amnesty Den Haag Twitter Feed

Website Laatst Gewijzigd

  • Laatste wijziging: 13 april 2019.