Groep 490

Welkom bij Amnesty Den Haag

 

Herdenking voor Duniya

STRAND SCHEVENINGEN | ZONDAG 16 APRIL 2017 | 14.55 UUR

 

 

 

In 2016 verdronken zeker 5083 mensen in de Middellandse Zee. De route tussen Libië en Italië eiste verreweg de meeste levens: zo’n 4500 mensen kwamen om, op weg naar Europa. Veel hoor je er niet over. Af en toe een bericht over een gekapseisde boot of aangespoelde lichamen in Libië. Veel van de doden blijven anoniem.

 

Daarom staan we op zondag 16 april stil bij hen die het afgelopen jaar omkwamen. Zoals de slachtoffers van de ramp op 9 april 2016, toen naar schatting 450 vrouwen, mannen en kinderen verdronken. Ze waren op de vlucht vanuit onder meer Somalië, Soedan en Ethiopië.

Ongeveer 200 van hen hadden moeten overstappen van kleinere bootjes op een houten schip, dat enkele uren varen vanaf de Libische kust nabij Tobruk lag te wachten. Aan boord bleken al 300 mensen opeengepakt. Nog meer was onverantwoord, maar de smokkelaars dwongen hen over te stappen. Het schip begon water te maken, paniek brak uit. Het zonk binnen enkele minuten. Vrijwel iedereen verdronk.

Op 16 april werden 41 overlevenden opgepikt en naar Griekenland gebracht. Een van hen was Muaz Mahmud Aymo. In Ethiopië liep Muaz, die Oromo is, gevaar omdat hij deelnam aan protesten tegen de onderdrukking van de Oromo. Hij vluchtte, samen met zijn vrouw Duniya en hun dochter van twee maanden. Duniya en de baby overleefden de ramp niet.

Op 16 april herdenken we Duniya en alle anderen wier naam we niet kennen. De herdenking begint om 14:55, als het eb is.

De precieze locatie volgt, maar is in ieder geval op loopafstand vanaf de laatste tramhalte (Zwarte Pad, lijn 1 en 9).

Paul Helsloot, hoofd Media en Politieke Zaken bij Amnesty Nederland, spreekt kort over waarom we het belangrijk vinden om juist nu stil te staan bij de duizenden mensen die het afgelopen jaar verdronken.

Singer-songwriter Kiki Schippers brengt vervolgens haar lied Er spoelen mensen aan ten gehore. Schippers dingt met haar song mee naar de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied.

Na het optreden leggen we bloemen op de naam van Duniya, geschreven in het zand. Dan wachten we tot de zee haar naam heeft uitgewist.

 Zwarte Pad Scheveningen eindpunt tram 1 en 9 | De bijeenkomst duurt ca. 45 minuten. 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

 

Amnesty Den Haag Twitter Feed

Website Laatst Gewijzigd

  • Laatste wijziging: 24 januari 2020.